Blog: Met andere ogen

“In het ziekenhuis gaat er veel aandacht uit naar stukjes van het kind. Hoe is het met zijn oog? En met zijn rechter teen? Ik zou willen dat we het kind meer in zijn geheel gaan zien.”

Sasja Duijff is GZ-psycholoog en IMH-specialist. Ze heeft veel ervaring met de begeleiding van ouders van kinderen met een beperking. Zo ontwikkelde ze speciaal voor deze doelgroep een aangepaste versie van de mindful parenting training van Susan Bögels. “In de training nodig ik ouders onder meer uit om nieuwsgierig te blijven. In de opvoeding hebben ze vaak vaste reactiepatronen, maar ik wil hen uitdagen om steeds opnieuw naar hun kind te kijken: wat voor gedrag laat mijn kind in deze situatie zien? Ik denk misschien dat het weer hetzelfde is, maar is dat wel zo?”

Een vergelijkbare nieuwsgierigheid zou Sasja bij zorgverleners willen stimuleren. Veel zorgverleners kijken vanuit hun specialisme automatisch naar een bepaald stukje van het kind. “Ik wil hen aanmoedigen om naar het hele kind te kijken én de ouders de tijd te geven om hun verhaal te doen. Luister naar hen. In het ziekenhuis hebben we de beschikking over heel veel technieken voor al die stukjes van het kind. Dat is fantastisch. Maar de ouders hebben thuis het hele kind om voor te zorgen. Ze moeten zoveel meer doen, zo veel meer kunnen. Ga er maar aan staan! Door te luisteren naar ouders, krijg je zicht op het gezin en kun je bijvoorbeeld inschatten of een nieuwe fysio-oefening het kind en gezin gaat helpen, of juist meer stress gaat geven. Je moet als zorgverlener ook durven dingen níet te doen in het belang van het kind en het gezin.”

De neiging om naar stukjes van het kind te kijken, sluipt er soms ook bij ouders in. Sasja vertelt: “In het ziekenhuis zag ik een meisje met haar moeder voor een ontwikkelingsonderzoek. In eerste instantie ging het alleen over alles wat het kind níet kon. Maar toen we gingen kijken naar wat het meisje wél kon, deed dat iets met de moeder. Ze ging steeds meer naar haar kind kijken, schoof steeds dichter naar haar toe en zei aan het einde met trots in haar stem: ‘dit is míjn dochter!’ Het was alsof dat meisje daar in de spreekkamer pas geboren werd…”

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister hier de hele aflevering.

Tekst: Irene Sies 

Beeld: Pexels.com

Contact

E-mail: info@levend-verlies.nl

 

Volg ons op de socials:

Neem contact met ons op:

Podcastserie over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening.