Blog: Naasten

“Dat ik in de relatie met mijn zoon niet altijd mijn intuïtie kan volgen, zie ik niet als een verlies. Ik zie het als een winst dat ik kan leren om dat anders te doen.”

Tom Rusting (78) is vader van een volwassen zoon met psychosegevoeligheid. In de afgelopen 20 jaar heeft hij veel geleerd over de manier waarop hij kan omgaan met deze aandoening. “Dat wist ik niet uit mijzelf. Ik probeerde mijn zoon uit het hoofd te praten dat hij achtervolgd werd. Maar dat wakkerde zijn wantrouwen alleen maar aan.”

Door de zwaarte van de zorg rond hun zoon, zegt Tom zijn baan op en gaat zich verdiepen in de wereld van de psychiatrische steun. Samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Altrecht start hij een initiatief op, dat gericht is op mensen met een niet-westerse achtergrond. “Op voorlichtingsavonden voor familieleden van mensen met een psychiatrische aandoening zag je deze groep nooit. We zijn toen gestart met voorlichting en ondersteuning aan huis.”

Deze familiecoaching aan huis blijkt zo succesvol, dat al snel besloten wordt dat alle families -ongeacht hun afkomst- hier gebruik van kunnen maken. Inmiddels heeft Tom samen met de SPV’er waarmee hij de familiecoaching ontwikkelde, een online variant ontwikkeld, die landelijk kosteloos wordt aangeboden: de Naastentraining.

“In de familiecoaching en de Naastentraining richten we ons onder andere op verbindende gespreksvoering. Dat is in theorie niet zo moeilijk, maar in de praktijk wél. Je moet heel erg op je woorden letten. Toch kan bijna iedereen het leren. Bijvoorbeeld met rollenspellen. Belangrijke uitgangspunten zijn een bescheiden opstelling, niet oordelen, en interesse tonen. Blijf respectvol, oordeelsvrij en vraag toestemming: ‘Mag ik wat vragen, mag ik wat zeggen?’.”

“In de coaching krijgen ouders handvatten. Niet alleen om zichzelf staande te houden, maar vooral ook om een ander wat te ondersteunen. Ik heb zelf ervaren: daar kikker je van op!”

Benieuwd naar het hele verhaal van Tom? Luister hier de podcastaflevering!

Tekst: Irene Sies

Contact

E-mail: info@levend-verlies.nl

 

Volg ons op de socials:

Neem contact met ons op:

Podcastserie over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening.