ouders en zorgverleners

Blog: Naasten

“Dat ik in de relatie met mijn zoon niet altijd mijn intuïtie kan volgen, zie ik niet als een verlies. Ik zie het als een winst dat ik kan leren om dat anders te doen.”

Tom Rusting (78) is vader van een volwassen zoon met psychosegevoeligheid. In de afgelopen 20 jaar heeft hij veel geleerd over de manier waarop hij kan omgaan met deze aandoening. “Dat wist ik niet uit mijzelf. Ik probeerde mijn zoon uit het hoofd te praten dat hij achtervolgd werd. Maar dat wakkerde zijn wantrouwen alleen maar aan.”

Afl 32 Tom Rusting

Tom Rusting is vader van een zoon met psychose-gevoeligheid, familie-ervaringsdeskundige bij Altrecht en oprichter van de stichting Naastentraining.

We praten met Tom over de naasten van mensen met een psychische aandoening en de ondersteuning die zij nodig hebben én kunnen geven.

Dat ik in de relatie en communicatie met mijn zoon niet altijd mijn intuïtie kan volgen, zie ik niet als een verlies. Ik zie het als een winst dat ik kan leren om dat anders te doen.

Klik hier voor meer informatie over de Naastentraining

Klik hier voor meer informatie over de familiecoaching van Altrecht

Afl 28 Sasja Duijff

Podcastserie over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening

Sasja Duijff is GZ-psycholoog, Infant Mental Health specialist en mindfulnesstrainer.

We spreken met Sasja over de mindful parenting training die Sasja doorontwikkelde voor ouders van een kind met een beperking. Daarnaast vertelt Sasja uitgebreid over de cirkel van veiligheid, die niet alleen inzicht biedt in de ouder-kind-relatie, maar ook in de relatie tussen ouders en zorgverleners.

“Hoe staan je handen? Dat is een vraag aan ouders, die hun kind ruimte geven om de wereld te ontdekken en het veiligheid bieden als dat nodig is. Maar het is ook een vraag aan professionals: hoe kun je de handen voor de ouders zijn? Zodat je ouders de gelegenheid geeft dingen uit te proberen, maar als het teveel is gevraagd, ze nog even mogen leunen.”

Pianomuziek gecomponeerd en uitgevoerd door Pierre Raap

Afl 23 Nicole van den Dries-Luitwieler – april 2021

Podcastserie over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening

Nicole van den Dries – Luitwieler is orthopedagoog, fysiotherapeut, promovendus en oprichter van Ik ga EMB! Haar dochter Yrsa (18) heeft cerebrale parese en is ernstig meervoudig beperkt. Aanvankelijk probeerde Nicole werk en privé strikt gescheiden te houden. Maar ze heeft ontdekt dat juist zij een brug kan slaan.
In deze aflevering vertelt Nicole onder andere over psycho-fysieke weerbaarheidstraining. Zelf heeft ze hier veel baat bij gehad en ze geeft de training ook aan andere zorgouders. Je leert te voelen, je van je gevoel bewust te worden en het te benoemen.

Ik ben niet alleen de moeder die het allemaal kan en heel positief is. En ook niet alleen de moeder die heel depressief is en het niet meer ziet zitten.
Het zit allebei in mij.

Klik op oranje pijl
en luister naar de podcast van Nicole van den Dries-Luitwieler

Afl 20 Minke Verdonk – oktober 2020

Podcastserie over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening

Minke heeft een zoon (12) met ernstige lichamelijke beperkingen. Ze kan de kluwen gevoelens die dat bij haar als moeder oproept steeds beter ontwarren. Ze verdeelt ze in boven- en onderlaag gevoelens. En de onderlaag gevoelens zijn er altijd.

Op het moment dat je die gevoelens zelf aankaart, krijg je ook meer verbinding met anderen. 

Klik op oranje pijl
en luister naar de podcast van Minke Verdonk

Afl 18 Serpil Eskici – juni 2020

Podcastserie Levend verlies

De jongste zoon van Serpil Eskici heeft de genetische afwijking champ-1.
Tot zijn vierde jaar was zijn kwaliteit van leven heel slecht. Toen kwam er een omslag. Hij toonde levenskracht en Serpil ervaarde zijn ontwikkelingsstapjes als levende winst.

Levend verlies was voor Serpil vooral het opgeven van haar werk, het onder druk staan van haar vriendschappen en familiebanden en van de zorg voor haar andere kinderen. En de boosheid en het verdriet van niet gezien en gehoord worden door artsen en hulpverleners. De boosheid heeft haar strijdbaar gemaakt. Nou laat ik het niet meer los.

Ik ging van Levend verlies naar Levende winst

Klik op de oranje pijl en luister naar de podcast van Serpil Eskici

Afl 17 Lucy Hendriks

Podcastserie Levend verlies

Lucy Hendriks is docent zelfbewustzijn en zingeving aan Hogeschool Zuyd en spiritueel coach. Persoonlijke verlieservaringen maakten dat ze zich ging verdiepen in rouw en verlies. Later vond er een verschuiving plaats naar betekenisgeving. Ze wilde verder.
In deze podcastaflevering vertelt Lucy hoe ze studenten en cliënten helpt hun verzet onder ogen te zien en hen leert voelen wat er op dit moment in hen omgaat.

Voor mij is acceptatie dat je je durft te laten raken door de realiteit

Klik op de oranje pijl en luister naar de podcast van Lucy Hendriks

Afl 16 Odet Stabel – april 2020

fotograaf Aneta Martens

Wat is de impact van de Corona-crisis op zorggezinnen en op levend verlies?
Edith Raap interviewt mede-podcastmaker Odet Stabel, moeder van een zoon met een zeer ernstige meervoudige beperking.
Hoe redt zij het deze dagen? Welke steun heeft ze nu en de komende maanden nodig?
Odet vertelt over de kracht die haar ervaring als zorgmoeder haar in deze tijd geeft. Over de duivelse dilemma’s waarvoor ze staat. En over de extra laag levend verlies die de Corona-crisis blootlegt.

Zorgouders zijn ervaren crisismanagers.
Doe daar wat mee!

Klik op de oranje pijl
en luister naar de podcast van Odet Stabel

Afl 14 Jelle Meuwissen – februari 2020

Podcastserie Levend verlies

Jelle Meuwissen (26) studeert social work aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft cerebrale parese en een heupziekte. In deze podcastaflevering vertelt hij over het cordon aan hulpverleners dat hem hielp om steeds verder te komen. Op zijn 19e beseft hij dat hij ook behoefte heeft aan aandacht voor de betekenis van zijn beperkingen op zijn leven. ‘Dan leg je de fundering om verder te gaan.’

Ik wil leren accepteren dat accepteren niet bestaat

Klik op de oranje pijl
en luister naar de podcast van Jelle Meuwissen