Podcast Manu Keirse levend verlies

Aflevering 1 Manu Keirse

Januari 2019

Manu Keirse is Emeritus Hoogleraar Verliesverwerking. In zijn jeugd kwam hij als misdienaar in een klein dorp bij vele stervenden thuis. Hij raakte gefascineerd door de moeite die mensen hebben om om te gaan met de verdrietige momenten die tot het leven behoren. Manu heeft het begrip levend verlies in Nederland geïntroduceerd. Kenmerkend aan hem is dat hij altijd met kaartjes in de hand zit om ervaringen van anderen op te tekenen. Aan die ervaringen geeft hij woorden, waarmee hij het begrip voor verlies en rouw wil vergroten. In zijn  meest recente boek  Helpen bij verlies en verdriet (2017)  is een hoofdstuk gewijd aan levend verlies.

In de podcast aflevering geeft hij antwoord op vragen als: waarom krijgt levend verlies zo moeilijk voet aan de grond, waarom lijkt de ene ouder er meer last van te hebben dan de andere en hoe kan de omgeving steun bieden?

“Maak je hoofd vrij en ga met je hart naar mensen om te luisteren naar wat hun op dat moment het meest beroert.”

5 reacties op “Aflevering 1 Manu Keirse”

  1. Pingback: Podcastserie ‘Levend Verlies’ wil brug slaan tussen ouders en hulpverleners - Ouders Centraal

  2. je realiseert het je niet dat levend verlies heel breed is, het brengt me tot een veel bredere kijk op dit onderwerp. Wij hebben een rouwkubus ontwikkeld bij Amerpoort, ik ga opnieuw kijken naar deze rouwkubus, met wat ik geleerd heb.
    Bedankt

  3. Prachtige podcast met Manu Keirse. Ik ben de oudste zus (67) van een broer èn zus met syndroom van Down. Broer is inmiddels overleden, ook de ouders. Ik besef nu dat er een term is voor het gevoel van verlies dat met me blijft meelopen en mn leven nog steeds bepaalt. En ook hoe breed dit ‘levend-verlies’ kan zijn. Dank.

  4. het is nog steeds onderbelicht, het proces dat ouders meemaken als ze een kind met een beperking opvoeden. Vaak worden ouders nog neergezet als leek door professionals, ipv dat er een samenwerking ontstaat tussen beiden. Ook de term “laat je kind nu los”is kwetsend, het is inderdaad “anders vasthouden”
    Ik volg de opleiding ervaringsdeskundige aan de hogeschool in Fontys in Eindhoven, en heb helaas een lezing van Manu keirse gemist door de corona tijd

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: